Jadłospis
Poniedziałek 25.09.2023 | |
---|---|
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), kiełbasą szynkową(1,3,4,9), mleko(4), jabłko, pomidor |
Śniadanie II | Herbata z czarnej porzeczki, banan |
Obiad | Zupa fasolowa na boczku(9,12), racuszki z jabłkiem(1,4,6), marchewka w kawałku, sok Tarczyn, gruszka |
Podwieczorek | Kisiel malinowy z mleczkiem(4), chrupki kukurydziane kręcone, śliwka |
Wtorek 26.09.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), serem żółtym(4), ogórek zielony, jabłko, kawa mleczna(1,4) |
Śniadanie II | Herbata owocowa, banan |
Obiad | Zupa koperkowa(9), ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym(1,6), sok Tarczyn, jabłko |
Podwieczorek | Deser Monte czekoladowy(4,8), pałki kukurydziane, śliwka |
Środa 27.09.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), szynką drobiową(1,3,4,6,9), bawarka(4), jabłko, pomidor koktajlowy |
Śniadanie II | Herbata malinowa, mieszanka studencka(7,8) |
Obiad | Zupa żurek(1,9,12), pierogi leniwe z masłem(1,4,6), marchewka w kawałku, sok tłoczony, gruszka |
Podwieczorek | Biszkopty b/cukru(1,6), wafle ryżowe z polewą czekoladową, sok marchewkowy Kubuś, owoc |
Czwartek 28.09.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), pasztetem drobiowym(1,3,6), ogórek kiszony, kakao(4), banan |
Śniadanie II | Sok marchewkowy, suszone plasterki jabłka |
Obiad | Zupa z białych warzyw(9), kasza na sypko(1,4), gulasz wieprzowy(1), surówka z kiszonej kapusty, woda, gruszka |
Podwieczorek | Mus jabłkowy, podpłomyki(1,4) |
Piątek 29.09.2023 | |
Śniadanie | Pieczywo mieszane z masłem(1,3,4,6,11), pasta z ryby wędzonej(2), papryka, mleko(1), jabłko |
Śniadanie II | Herbata z aronii, banan |
Obiad | Zupa manna na rosole(9), ziemniaki, gzik ze szczypiorkiem(4), sok Tarczyn, gruszka |
Podwieczorek | Rogaliki z powidłami(1,4,6), kawa mleczna(1,4), śliwka |
W zakładzie używa się: 1-zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, żyto, owies, 2-ryby, 3-soja, 4-mleko, 5-skorupiaki, 6-jaja, 7-orzechy ziemne/arachidowe, 8-orzechy: migdały, laskowe, włoskie, nerkowce, 9-seler, 10-gorczyca, 11-nasiona sezamu, 12-dwutlenek siarki i siarczyny, 13-łubin, 14-mięczaki
Woda źródlana dostępna przez cały dzień pobytu dziecka w przedszkolu.
Jadłospis dekadowy oraz informacje o alergenach.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pistacje, orzechy makadamia, orzechy pekam oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy,zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:glutenu,mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.